Avagy a fordított leveles tészta rejtelmei.
Nem mondom, hogy nem időigényes, de annyira megtetszett a Sütimester nevezetű műsorban, hogy meg kellett csinálnom.
A recept Paul Hollywood-é, mindent pontosan ugyanúgy csináltam, mint ahogy ő leírta. Az eredmény valami eszméletlenül finom lett.
Hozzávalók:
Tésztához:
60 g BL 80-as liszt (magyarul kenyérliszt)
60 g finomliszt
1 tk só
40 g sótlan vaj, olvasztva
50 ml hideg víz
A vajlaphoz:
125 g sótlan vaj, szobahőmérsékletű
25 g BL 80-as liszt
25 g finomliszt
A töltelékhez:
50 g kristálycukor
2 tk őrölt fahéj
porcukor a nyújtáshoz (viszonylag sokat felvesz!)
Receptúra:
- Egy tálban összegyúrjuk a liszteket, a sót, az olvasztott vajat és a vizet tésztává.
- Enyhén lisztezett deszkán 5 percig dagasztjuk, majd egy téglává formázzuk a tésztát, becsomagoljuk folpackba és berakjuk a hűtőbe egy órát. (Akinek sietős az a fagyasztóba is teheti 20-30 percre. )
- A vajlaphoz hozzágyúrjuk a liszteket, majd amikor egyneművé vált, két réteg folpack közé rakjuk és kinyújtjuk ugyanolyan szélesre mint a tésztánkat, és kétszer olyan hosszúra. Majd berakjuk a hűtőbe 25 percre.
- Ha letelt az idő, elővesszük a vajlapot, kicsomagolod, és rárakod a közepére a kicsomagolt tésztát. A vajjal becsomagolod a tésztát. Rajzoltam nektek egy ábrát, feljebb látod. Ez az első ábra.
- Utána lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát a rövidebb oldala legyen feléd. Maradjon meg a téglalap forma. Aztán megint megismétled az első ábrán látottakat, behajtod mindkét oldalát a közepéig, majd félbehajtod, Úgy fog kinézni mint egy kis könyvecske. Becsomagolod a fóliába, és 25 percre a hűtőbe teszed.
- Meghajtogatod még egyszer ugyanúgy. Kinyújtod, behajtod középre a két szélét, majd félbehajtod, fólia, hűtő még 25 percig.
- Keverd össze a kristálycukrot egy tálkában a fahéjjal. Vedd ki a hűtőből a tésztát, nyújtsd ki, majd szórd rá a keveréket.
- Csinálj még egy "könyvhajtogatást", nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra, majd tekerd fel kb 12x20 cm-es hengerré, fóliázd be, rakd be a hűtőbe 25 percet.
- Melegítsd elő a sütőt 200 C fokra és készíts elő két nagyobb tepsit sütőpapírral.
- Vágd fel 8x 1 cm-es karikákra a tésztát. Szórd meg a nyújtódeszkát bőségesen porcukorral, és nyújtsd ki a karikákat nagyon-nagyon vékonyra.

Ha megtelt a tepsi, rakd be a sütőbe, és süsd 5 percig, majd vedd ki a sütőből, és óvatosan fordítgasd meg őket.
Majd rakd vissza a sütőbe 3-4 percig, vagy addig, amíg aranybarnára nem sülnek. Vigyázat, hamar oda tud kozmálni!
Helyezd őket egy rácsra hűlni.
És voilá! Kész a 8 db kekszünk. :)
Szuper, ügyes vagy :)
VálaszTörlés