2016. október 12., szerda

Arlette keksz

Avagy a fordított leveles tészta rejtelmei.

Nem mondom, hogy nem időigényes, de annyira megtetszett a Sütimester nevezetű műsorban, hogy meg kellett csinálnom.

A recept Paul Hollywood-é, mindent pontosan ugyanúgy csináltam, mint ahogy ő leírta. Az eredmény valami eszméletlenül finom lett.


Hozzávalók:

Tésztához:

60 g BL 80-as liszt (magyarul kenyérliszt)

60 g finomliszt

1 tk só

40 g sótlan vaj, olvasztva

50 ml hideg víz


A vajlaphoz:

125 g sótlan vaj, szobahőmérsékletű

25 g BL 80-as liszt

25 g finomliszt

A töltelékhez:

50 g kristálycukor

2 tk őrölt fahéj

porcukor a nyújtáshoz (viszonylag sokat felvesz!)


Receptúra:

  1. Egy tálban összegyúrjuk a liszteket, a sót, az olvasztott vajat és a vizet tésztává.
  2. Enyhén lisztezett deszkán 5 percig dagasztjuk, majd egy téglává formázzuk a tésztát, becsomagoljuk folpackba és berakjuk a hűtőbe egy órát. (Akinek sietős az a fagyasztóba is teheti 20-30 percre. )
  3. A vajlaphoz hozzágyúrjuk a liszteket, majd amikor egyneművé vált, két réteg folpack közé rakjuk és kinyújtjuk ugyanolyan szélesre mint a tésztánkat, és kétszer olyan hosszúra. Majd berakjuk a hűtőbe 25 percre.
  4. Ha letelt az idő, elővesszük a vajlapot, kicsomagolod, és rárakod a közepére a kicsomagolt tésztát. A vajjal becsomagolod a tésztát. Rajzoltam nektek egy ábrát, feljebb látod. Ez az első ábra.
  5. Utána lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát a rövidebb oldala legyen feléd. Maradjon meg a téglalap forma. Aztán megint megismétled az első ábrán látottakat, behajtod mindkét oldalát a közepéig, majd félbehajtod, Úgy fog kinézni mint egy kis könyvecske. Becsomagolod a fóliába, és 25 percre a hűtőbe teszed.
  6. Meghajtogatod még egyszer ugyanúgy. Kinyújtod, behajtod középre a két szélét, majd félbehajtod, fólia, hűtő még 25 percig.
  7. Keverd össze a kristálycukrot egy tálkában a fahéjjal. Vedd ki a hűtőből a tésztát, nyújtsd ki, majd szórd rá a keveréket.
  8. Csinálj még egy "könyvhajtogatást", nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra, majd tekerd fel kb 12x20 cm-es hengerré, fóliázd be, rakd be a hűtőbe 25 percet.
  9. Melegítsd elő a sütőt 200 C fokra és készíts elő két nagyobb tepsit sütőpapírral.
  10. Vágd fel 8x 1 cm-es karikákra a tésztát. Szórd meg a nyújtódeszkát bőségesen porcukorral, és nyújtsd ki a karikákat nagyon-nagyon vékonyra. 
Ha megtelt a tepsi, rakd be a sütőbe, és süsd 5 percig, majd vedd ki a sütőből, és óvatosan fordítgasd meg őket. 
Majd rakd vissza a sütőbe 3-4 percig, vagy addig, amíg aranybarnára nem sülnek. Vigyázat, hamar oda tud kozmálni!
Helyezd őket egy rácsra hűlni.

És voilá! Kész a 8 db kekszünk. :)




Íme:




1 megjegyzés: