2016. október 11., kedd

Szotyis zsemle

Amíg nem nevelgetek kovászt, addig élesztővel kelt tésztákról fogtok olvasni...

Imádom a kelt tésztákat, legyen az sós vagy akár édes. Most egy zsemlét hoztam nektek, mert igazság szerint lusta voltam lemenni a boltba, és nem volt otthon kenyér, másnapra viszont szendvicset akartam vinni ebédre a munkahelyemre. Ezáltal fejből összedobtam egy zsemlécskét.

Hozzávalók:

50 dkg liszt

1 csipetnyi kristálycukor

1,5 tk só

3 ek olaj

3 dl víz

2,5 dkg élesztő

1 nagy marék szotyi vagy akár kettő :)

1 db tojás kenéshez



A vizet langyosra melegíted, hozzáadsz egy csipet cukrot, majd belemorzsolod az élesztőt. Javaslom, hogy az élesztő szobameleg legyen, mert különben elhűti a vizet, és nem fog felfutni. Megvárod, amíg szépen felfut az élesztő. 

Kiméred a lisztet egy nagy tálba, hozzáadod a sót, az olajat, a szotyit, majd az élesztős vizet. 

Kézzel vagy  fakanállal összegyúrod. Én eleinte fakanállal szoktam, aztán kézzel gyúrom, amíg el nem válik a táltól. Utána letakarva meleg helyen 45 percet keleszted. 

Ha megkelt duplájára, akkor egy lisztezett deszkán átgyúrod, majd felszeleteled 7-8 darabra. (Ez attól függ mekkora zsemlét szeretnél kapni, lehetnek kisebbek is, így értelemszerűen több darabra vágod a tésztát. )

Majd megformázod őket:

(A kép a pinterestről van Erika Kovács képei közül)


Balga módon nem fotóztam le a folyamatot, sőt nem is készítettem olyan sok képet zsemlécskéimről.

Sütőpapíron tepsibe rakjuk fejjel lefelé egy 15 percre, hagyjuk kelni még egy picit. Utána visszaforgatjuk a talpára őket, megkenjük tojással, rászórhatunk tetszés szerint szotyit még, vagy szezámot illetve egyéb magokat. Betoljuk előmelegített 210-230 C fokos sütőbe, majd 15-20 perc alatt ropogósra sütjük. 


Legközelebb többet fotózok ígérem :). 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése