Amíg nem nevelgetek kovászt, addig élesztővel kelt tésztákról fogtok olvasni...
Imádom a kelt tésztákat, legyen az sós vagy akár édes. Most egy zsemlét hoztam nektek, mert igazság szerint lusta voltam lemenni a boltba, és nem volt otthon kenyér, másnapra viszont szendvicset akartam vinni ebédre a munkahelyemre. Ezáltal fejből összedobtam egy zsemlécskét.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 csipetnyi kristálycukor
1,5 tk só
3 ek olaj
3 dl víz
2,5 dkg élesztő
1 nagy marék szotyi vagy akár kettő :)
1 db tojás kenéshez
A vizet langyosra melegíted, hozzáadsz egy csipet cukrot, majd belemorzsolod az élesztőt. Javaslom, hogy az élesztő szobameleg legyen, mert különben elhűti a vizet, és nem fog felfutni. Megvárod, amíg szépen felfut az élesztő.
Kiméred a lisztet egy nagy tálba, hozzáadod a sót, az olajat, a szotyit, majd az élesztős vizet.
Kézzel vagy fakanállal összegyúrod. Én eleinte fakanállal szoktam, aztán kézzel gyúrom, amíg el nem válik a táltól. Utána letakarva meleg helyen 45 percet keleszted.
Ha megkelt duplájára, akkor egy lisztezett deszkán átgyúrod, majd felszeleteled 7-8 darabra. (Ez attól függ mekkora zsemlét szeretnél kapni, lehetnek kisebbek is, így értelemszerűen több darabra vágod a tésztát. )
Majd megformázod őket:
(A kép a pinterestről van Erika Kovács képei közül)
Balga módon nem fotóztam le a folyamatot, sőt nem is készítettem olyan sok képet zsemlécskéimről.
Sütőpapíron tepsibe rakjuk fejjel lefelé egy 15 percre, hagyjuk kelni még egy picit. Utána visszaforgatjuk a talpára őket, megkenjük tojással, rászórhatunk tetszés szerint szotyit még, vagy szezámot illetve egyéb magokat. Betoljuk előmelegített 210-230 C fokos sütőbe, majd 15-20 perc alatt ropogósra sütjük.
Legközelebb többet fotózok ígérem :).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése