2016. október 16., vasárnap

Profiterol

Kisebbik húgom kitalálta, hogy csináljak profiterolt. Beadtam a derekam, mert igencsak szeretem én is. Bár még sosem csináltam égetett tésztát, és elsőre nem is sikerült, mert a recept rossz volt, amivel kezdtem, de a másodiknál, hála a nagymamámnak és jól bejáratott kitolós fánk receptjének sikeresen megoldottam a tésztakérdést. 

Hozzávalók:

Tésztához:

30 dkg liszt

6 dkg zsír

4 dl víz

2 kanálhegy kristálycukor

5-7 tojás (mérettől függ)

Krém töltéshez:

150 g fehércsokoládé

500 ml 30 %-os tejszín

Krém fedéshez:

300 g étcsokoládé

1000 ml 30 %-os tejszín



Én konkrétan a krémekkel kezdtem, a tejszín növényi cukrozott volt, amit használtam, de cukrozatlan is jó, akkor extra cukrozás kell a krémeknél szükségszerűen.

Fogod a fehércsokit, összetöröd, felforralod a tejszínt, és forrás után lehúzod a tűzről, majd belekevered egy habverővel a csokit, amíg csomómentes nem lesz. Félrerakod hűlni.

Majd fogod az étcsokit, és szintén összetöröd, felforralod a tejszínt, és forrás után lehúzva a tűzről belekevered habverővel a csokit csomómentesen, majd hűlni hagyod. 

Fontos, hogy kézi habverővel keverd el a csokit, mert kihűlés után fogjuk habosítani csak!!!

Ha kellően kihűltek a krémek berakhatjuk a hűtőbe is, mert kb. 9 C fokra le kell hűlnie vagy akár annál hidegebbre is lehet. 

A tésztához egy nagyobb lábosba belerakjuk a zsírt, a vizet, a cukrot majd felforraljuk, ezután belerakjuk a lisztet, és elkeverjük, amíg el nem válik az edény oldaláról, addig kevergetjük, én ezt közepes lángon műveltem. 

Majd levesszük a tűzről, és egyesével belekeverjük fakanállal (szerintem simán lehet robotgéppel, de nagyanyáink módszerét követtem) a tojásokat.

Ilyen masszát kapsz, és jó kis bicepszed lesz a fakanalas verziótól :)


Kanállal, vagy vizes kézzel kis golyókat gyúrunk, és olyan 4-5 cm távolságra sütőpapíros tepsibe rakjuk őket. 


180 C fokos előmelegített sütőbe rakjuk őket, úgy 20-25 percre. Az első 15 percben TILOS KINYITNI A SÜTŐAJTÓT, mert összeesnek. 

Így kell kinéznie ha megsültek rendesen, berepedezve, és megpirulva. 

Ezután fogjuk a fehércsokis krémet, kivesszük a hűtőből, és a legkisebb fokozaton kézimixerrel habosra verjük. 



Vigyázat, ha túlkeverjük betúrósodhat!

Habzsákba töltjük, vagy ahhoz hasonlatos eszközbe, és megtöltjük a golyócskákat a krémmel, és egy tálba helyezzük. 




Ha nem elég a fehér krém, akkor kiveszünk az étcsokisból, és habosítunk abból is egy keveset, és azt töltjük a labdákba.

  
Ha megtöltöttük az összes csodás fánkocskát, akkor minimálisan kihabosítjuk a feketecsokis krémünket, és ha tudjuk ráöntjük, ha túlságosan masszív lett, akkor egyesével belehentergetjük a labdacsokat. 

És tessék, kész is vagyunk:


Tálalhatjátok kis reszelt fehércsokival a tetején:



És ha pár perc múlva ezt látjátok, akkor tuti sikeretek van:



A fotókat köszönöm a tesómnak, Tót Tímeának!

A krémek receptjét Farkas Vilmos oldalán olvastam, a fánktészta, nagymamám sütis füzetéből került elő. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése